Over ons

Temploux


Temploux is een dorp van 2.100 inwoners en is een deelgemeente van de stad  Namen. Gelegen op 10 km van Namen en op 60 km van Brussel, is het een klein plattelands dorpje waar het aangenaam wonen is. Velden, een vliegveld, gelukkige dorpsbewoners, ver weg van het lawaai van de stad, maar toch dicht bij, door  alle moderne  communicatiemiddelen die ter beschikking zijn.
 
In 1977, bij de fusie van de gemeenten, werd Temploux opgenomen, samen met de 25 overige deelgemeenten,  in een enorme entiteit van 100.000 inwoners, om deel uit te maken van het “grote Namen”.  In zo een groet entiteit is het natuurlijk moeilijk om zijn eigen ​​identiteit te vrijwaren.
 
Een jaar later, in 1978, besloten de leden van het feest Comité, om een vlooienmarkt te organiseren. Weinige wisten toen welke bekendheid  (binnen en buiten België) deze rommelmarkt door de jaren heen zou verwerven.
 
Ondertussen, door de jaren heen, heeft deze vlooienmarkt zeer belangrijke en diverse lokale projecten mogelijk gemaakt zoals onder meer : de aanleg van een speelplein, een sport plein en twee sporthallen (waarvan sommige steden alleen maar van kunnen dromen).
 
De rommelmarkt van Temploux heeft in 1999 de prijs “Francis Laloux” ontvangen. Deze Stichting erkent jaarlijks individuen of groepen die actief bijdragen aan de ontwikkeling van Namen.

De rommelmarkt heeft de zilveren “La Gaillarde” 2018 ontvangen: Sinds 1928 is “La Gaillarde” de hoogste onderscheiding die door het Centraal Comité van Wallonië wordt toegekend. Zij die in Namen woonachtig zijn en bijdragen aan de Waalse samenleving kunnen "La Guaillarde" ontvangen. Deze traditie vond zijn oorsprong in 1928, toen tijdens de “Fêtes de Wallonie” literaire wedstrijden werden gehouden. De winnaars ontvingen de "Silver Gaillarde". Later verspreidde dit gebruik zich naar andere gebieden. De wens was om hulde te brengen aan Walen die, door hun talent of hun werk, de erkenning van Wallonië waardig waren. Uiteindelijk heeft iedereen die een zorgzame en constructieve houding heeft, ongeacht zijn of haar gekozen vakgebied, een kans om genomineerd en geëerd te worden.
De eretoekenning werd, zondag 8 september uitgereikt aan het organiserend comité van de vlooienmarkt. Het comité eert en onderscheidt de 600 vrijwilligers die meewerken om van dit evenement een succes te maken.

 
De editie "Temploux infos spécial de 2007" beschrijft de geschiedenis van de vlooienmarkt van Temploux.

Vlooienmarkt 


Vanaf zaterdag om 7uur, verwelkomen de verzamelaars u op het 6-km lange circuit in de straten van het dorp. Zaterdag en zondag zullen bijna 1.100 exposanten hun tweedehands artikelen aanbieden.
 
Temploux organiseert geen braderie maar een echte vlooienmarkt waar de deelnemers weigeren om “namaak van oude” artikelen aan te bieden.
 
De vlooienmarkt focust ook op lokaal gebruikte voorwerpen en niet op exotische of vreemde voorwerpen. Moderne meubels of schilderijen worden ook niet aangeboden.
 
Er zijn ook geen hotdogkramen of frietkramen om de vijftig meter te vinden. Het organiserend comité, organiseert zelf de voedsel en drank voorzieningen, zodoende zijn er maar een tiental drank en eetkraampjes verspreid over het ganse circuit.
 
Alle deze redenen dragen, vast en zeker, bij tot het grote succes van de rommel markt van Temploux, dat, na verloop van tijd, uitgegroeid is tot de grootste rommelmarkt van het land; sommigen zeggen zelfs dat het een uniek evenement is in Europa.
 
Antiek markt, rommelmarkt of vlooienmarkt? Als we spreken over antiek, dan betekent dat de mooie zeldzame objecten die door de verkoper gepresenteerd wordt als een echte originele creatie. De vlooienmarkt,  presenteert zaken die verondersteld worden gediend te hebben in het verleden: een oude koperen lamp, een serie glazen van de Val de Sambre , medische apparatuur uit het begin van de 20ste eeuw , enz. Als we spreken over een rommelmarkt, dan denken we meer aan de spullen dat we in de zolder van mensen kunt terug vinden , een verzameling van bierglazen , een verroeste fiets ... De vlooienmarkt van Temploux is dit alles te samen!
 
Natuurlijk, doen de verzamelaars goede zaken, en natuurlijk vinden de bezoekers wat ze zoeken! Maar wat de vlooienmarkt uniek maakt, is dat verkopers opgesteld staan in de dorpsstraten en ook en vooral het internationaal karakter van deze vlooienmarkt. Er zijn Belgische, Nederlandse, Duitse, Franse, Zweedse, Amerikaanse en Chinese verkopers, verzamelaars of bezoekers aanwezig zijn.
 
's Nachts wordt het allemaal fascinerend. Onder de tenten worden feesten georganiseerd, de sfeer is feestelijk door het hele dorp. Rond 22.30 uur verlicht het vuurwerk de lucht boven Temploux.

Maar op zondag om 07:00 uur oppennen de verzamelaars hun stand weer opnieuw.
 
Ook zondag gaat het feest gewoon door, met groeps activiteiten en spelletjes, wedstrijden en muzikaal entertainment tot 18.00 uur.
 
Er zijn eettenten voorzien die 2000 zit plaatsen bieden en aan één ieder de mogelijkheid bieden om aan zeer democratische prijzen te kunnen eten.  Een restaurant in de feestzaal van het dorp, biedt een gastronomisch menu aan. Indien u hiervan wil genieten, is het aangeraden om te reserveren. 

verzamelaars 


Hoewel sinds 2009 de verkoop van alle artikelen toegestaan is, blijft de zaterdag de bevoorrechte dag voor de verwoede verzamelaars ...
 
Jaar na jaar, is deze dag uitgegroeid tot een niet te missen evenement voor de verzamelaars.
 
Vanaf zeven uur s’ochtends, staan deze vroege vogels, in een gezellige sfeer, te zoeken naar het collectie stuk dat ze nog missen.
 
Ze gaan op zoek naar wat ze nog missen tussen de oude boeken, de oude kranten, de strips, de muziekplaten, de oude munten, de postzegels, de postkaarten, de pennen, de oude wegkaarten, het gevarieerd speelgoed, tussen de volledige of delen van de modelbouw  maquettes,  de luciferdoosjes, de oude camera's, de brouwerij voorwerpen, de antieke poppen, de miniatuur flessen, de oude affiches en reclamemateriaal, de geëmailleerde borden, de bioscoop  of maritieme objecten, de inktpotten en pennen, de horloges, de koffiemolens, de banken, de robots, de speelgoedsoldaatjes, de schelpen, de medailles, de peper en zout molens, en de kaartspellen.
 
Om de “echte” verzamelaars te helpen om gemakkelijk hun echte" collectie stukken” te vinden, organiseert de rommelmarkt een “gereserveerd circuit” voor verzamelaars. Dit circuit is hetzelfde als in voorgaande jaren, ondanks de toename van het aantal aanvragen voor staanplaatsen!